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  1. 佐野日本大学短期大学研究紀要
  2. 第30号

次世代に伝え継ぐ日本の家庭料理 : 栃木県上河内の「鮎のくされずし」

https://doi.org/10.15109/00000127
https://doi.org/10.15109/00000127
8b3fe326-1d92-426e-8a99-c02727896048
名前 / ファイル ライセンス アクション
研究紀要_第30号_07藤田睦.pdf 研究紀要_第30号_07藤田睦 (1.3 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2019-06-21
タイトル
タイトル 次世代に伝え継ぐ日本の家庭料理 : 栃木県上河内の「鮎のくされずし」
タイトル
タイトル Passing Japanese Home Cooking to the Next Generation : “Sweetfish Sushi”in Kamikawachi, Tochigi Prefecture
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 なれずし
キーワード
主題Scheme Other
主題 くされずし
キーワード
主題Scheme Other
主題 鮎
キーワード
主題Scheme Other
主題 鮓
キーワード
主題Scheme Other
主題 梵天祭り
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15109/00000127
ID登録タイプ JaLC
著者 藤田, 睦

× 藤田, 睦

WEKO 205

藤田, 睦

ja-Kana フジタ, ムツミ

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Fijita, Mutsumi

× Fijita, Mutsumi

WEKO 206

en Fijita, Mutsumi

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The purposes of this study are to verify manufacturing metshods of“ Ayu-no-kusarezushi”
(fermented sweetfish sushi) between early Showa era and today, and to reveal causal relationshiop with
local festival events.
Ayu-no-kusarezushi is classified as“ nama-narezushi” which does not come to full ripe lactic acid
fermentation. The feature of this sushi is to add lots of shredded radish along with rice salted sweetfish
in order to encourage lactic acid fermentation. This is very unusual as no other sushi is pickled with
radish together.
Regarding difference of production method between earl Showa era and today, this study reveals that the
former used various fish such as sunasabi and kajika besides sweetfish, but in the present age only sweetfish is
used. As for pickling, the author discovered that the stock of the previous year is no longer used.
The author concludes that this cuisine wish to be inherited in the community with local festivals.
書誌情報 佐野日本大学短期大学研究紀要
en : Sano nihon university college bulletin

号 30, p. 69-76, 発行日 2019-03-31
出版者
出版者 佐野日本大学短期大学
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 11:13:27.302167
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